Перегляди:

381

Рейтинг:

1Дизлайк 0Любити

Поділитися:

Table of contents:

Американський бойовик «Джон Двк» (2014 р.) став блискучим режисерським дебютом для каскадерів першої величини Чада Стахелски, дублировавшего колись Кіану Рівза в «Матриці», і Девіда Лейтча, постійного дублера Бреда Пітта з часів «Бійцівського клубу».

Екстаз для перфекціоніста

у фільмі В головній ролі знявся неперевершений Кіану Рівз, який виступив також в іпостасі виконавчого продюсера проекту і шведський актор Міхаель Нюквист. Професійним кінокритиків було непросто висловити своє ставлення до бойовика «Джон Двк» (відгуки про картину дуже суперечливі), справа в тому, що стрічка виглядає бездоганно цілісною. Глядачів–перфекціоністів всі екшен-сцени бойовика спонукали відчути екстаз: кожна випущена куля потрапляла акуратно в голову, кожна дія бездоганно, кожна фраза – вивірена і доречна, щось викинути або змінити просто нереально. Тому у кіно «Джон Двк» відгуки переважно хвалебні, а рейтинг за версією IMDb: 7.20.джон двк відгуки

Екранізація неіснуючого коміксу

Незважаючи на велику кількість насильства на екрані, кінодіячі, аналізуючи бойовик «Джон Двк», відгуки про фільм залишали коректні, не позиціонували картину як «ядерну чорнуху». Навпаки, фахівці порівнювали стрічку з екранізацією неіснуючого коміксу, так як весь хронометраж насичений казкової естетикою, причому не тільки візуальної. Духом коміксу просякнутий і сюжет, в якому споруджена ціла кримінальна міфологія. Дія фільму відбувається в деякій паралельної реальності, в якій функціонує два клани кілерів, і існує кримінальна інфраструктура – створені готелі для найманих вбивць, служба, що займається порятунком від трупів, свої доктора, чи не профспілки.джон двк відгуки про фільм

Професійно агресивний нуар

Гідністю бойовика «Джон Двк» відгуки критиків назвали професіоналізм авторів, яким вдалося трансформувати задиристий екшн відверто бульварного жанру в славно зрежисований і ґрунтовний агресивний нуар. Творці вірно визначили «центр ваги» власного дітища. Кінодраматургія проекту не знає півтонів: винятково білі і чорні кольори (між ними на межі, не розлучаючись зі снайперським карабіном, зачаївся Віллем Дефо). Як характеризували «Джон Двк» відгуки авторів-контрибуторів: гумор суворий, діалоги мізерні, але змістовні, жінки прекрасні, чоловіки – сміли і одчайдушні, але смертні. Цей чудовий у своїй простоті фільм міг виявитися пасткою для режисерів-дебютантів, так як такий архетипичный матеріал рідко викликає живі глядацькі емоції. На щастя постановників, в кіно спрацювало два основних фактора: авторське відчуття жанру та заходи і слава запрошених кінозірок. Кіану Рівз, в ролі кілера-одинаки, переконливо довів, що подібні бойовики по-справжньому здорово «спрацьовують» лише з дійсно харизматичними кіноакторами.джон двк 2 відгуки про фільм

Камбек для «чистильників»

Як уже говорилося проект отримав переважно позитивні відгуки. За версією сайту Rotten Tomatoes кінофільм заслужив середній бал 6,8 з 10. У трактуванні сайту Metacritic картина була оцінена в 67 балів з 100, на основі 36 відгуків критиків. Залишаючи на «Джон Двк» відгуки, експерти кінематографа не соромилися у виразах. Так, Пітер Треверс Rolling Stone, зазначивши виразну акторську гру, поставив проекту три з чотирьох зірок. Більш щедрим став Джордан Хоффман з The Guardian, оцінивши бойовик в чотири зірки з п'яти можливих. Річард Корлісс заявив, що «суть екшн-стрічок в невблаганному дії, і дітище Стахелски і Лейтча слід цієї мети з нещадним драйвом».

Виконавець головної ролі був номінантом на «Золоту малину» у категорії «Приз за відновлення репутації». Багато рецензенти висловлювали окрему подяку сценаристам за повернення на кіноекрани «чистильників». Кримінальна професія, яка отримала з легкої руки Тарантіно в 90-е широку популярність в кіно, сьогодні - практично пережитки минулого. Тому кіномани вважають що «Джон Двк» можна розцінювати не тільки як камбек Киана Рівза, але і необхідним в деяких обставинах людям.джон двк 2017 відгуки

Акторський кастинг

Кіану Рівза творці на цю роль запросили виключно для того, щоб його герой виглядав круто. Тому актор повною мірою використовував свій фірмовий прийом – трощив ворогів з абсолютно незворушною фізіономією. Його фізична підготовка дивує навіть самогодосвідченого любителя жанру екшн.

Мікаел Нюквист був переконливий у ролі цивілізованого російського мафіозі, навіть вивчив пару лайливих слів рідною мовою свого персонажа.

Йен МакШейн був прекрасний в парі сцен в образі власника «Континенталю», що становлять, згідно з задумом авторів, декадентське зосередження пороків. Міс Перкінс у хвилюючому виконанні американки Адрієн Паліки кілька раз привернула увагу глядачів. У запеклого негідника Йозефа Тарасоффа перевтілився Алфі Аллен, той самий Теона Грейджой з «Ігри престолів».джон двк 2 2017 відгуки

Повернення героя

Ще в кінці зими 2015 року Чад Стахелски і Девід Лейтч засвідчили, що готуються приступити до роботи над сіквелом фільму. Прем'єра другої частини відбулася в останній місяць зими 2017 року.

«Джон Двк 2» (2017) відгуки глядачів отримав ще більш захопливі, ніж оригінальна картина. Його успішність підтверджує сума касових зборів, яка перевалила за позначку в $165 013 205 при виробничому бюджеті $40 000 000. Перший фільм, створений стараннями двох режисерів-дебютантів, точно потрапив «в яблучко» і заповнив практично пустовавшую жанрову сферу. Простий за смисловим навантаженням, але виважено відзнятий проект 2014 року бездоганно увійшов в контекст сучасного бойовика, не спекулюючи на наявних брендах і глядацької ностальгії. «Джон Двк 2» хоч і був знятий одним лише Стахелски, не вдарив обличчям у бруд, став відмінним сіквелом, тому і отримав рейтинг ще більш високий ніж, оригінальний бойовик - IMDb: 8.10. Чад Стахелски потроїв дозу всього, що так сподобалося глядачеві в першому фільмі. Після прем'єри сиквела «Джон Двк 2» відгуки про фільм відзначали все ту ж ефектну глянсову візуалізацію, динамічний монтаж, віртуозну бойову хореографію і органічно баченого в кадрі Кіану Рівза.джон двк 2 фільм 2017 відгуки

Нова класика

Згідно з відгуками, рецендентов порадувало створення на основі оригінального сюжету безлічі відгалужень, ускладнення структури оповіді та зміну мотивів протагоніста. Якщо в першій частині героєм Рівза рухала жага помсти, то в сіквелі він виявляється мимоволі втягнутим в розгортається дійство з-за ситуації, на перший погляд, безвихідній ситуації. Більш відчутно відчуваються вразливість персонажа і нависла над ним смертельна небезпека. Фабула картини, безумовно, складніше, а напруга досягла захмарних висот. Практично з перших хвилин глядачеві дають зрозуміти, що іграшки закінчилися: зростає темп перестрілок і бійок, в кадрі частіше і рясніше проливається кров, а Рівз, незважаючи на свої 52 роки виконує такі трюки, що просто не віриться. Практично всі трюки Кіану виконував самостійно, звертаючись з вогнепальною зброєю, як досвідчений агент спецпідрозділу. Недарма актор півроку тренувався з інструкторами.джон двк відгуки критиків

Акторський ансамбль

не Можна не згадати, що в проекті Ч. Стахелски і Д. Лейтча Кіану знову з'явився разом з американським актором Лоуренсом Фішберном. Саме ці два виконавця перш блищали в трилогії «Матриця» братів Вачовскі. Глядачі після перегляду бойовика «Джон Двк» (2017) відгуки писали натхнені, завдяки творців за возз'єднання легендарного кинодуэта. Інші персонажі, згідно думку кінознавців, нічим особливим не виділялися. Ніхто не досяг планки майстерності, заявленої Деніелем Дефо, що зіграв в оригінальній стрічці друга Джона, Маркуса. Головний антагоніст, глава італійської кримінального угруповання Сантіно Де Антоніо (Ріккардо Скамарчіо), вийшов мерзенним і властолюбним інтриганом, але рівня запам'ятовуючого, яскравого лиходія так і не досяг. Його німа помічниця, за сумісництвом охоронець Арес (Рубі Роуз) нічим особливим не виділялася в усій зграї пособників Сантіно. Актриса, безумовно, обдарована харизмою, але в цей раз Роуз практично її не проявила.

Високі оцінки критиків

У підсумку «Джон Двк 2» (фільм 2017) відгуки кінокритиків отримав екзальтовані. На сайті кинорецензий професійних критиків Rotten Tomatoes його оцінка у відсотках досягає 91, що свідчить про переважне більшості позитивних рецензій. Кріс Нашавати, автор-контрибутор Entertainment Weekly заявив, що його комплімент фільму полягає у втраті рахунку трупів протягом перших хвилин хронометражу. Його судження підтримує Те Хаддлстон, рецензор Time Out, закликає глядачів відкинутися в кріслі й досхочу насолодитися швидкістю, трюками і стилем.

Скотт Менделсон журналіст Forbes визнає картину одним із самих чудових, стильних, професійно поставлених киноспектаклей жанру бойовик. До Кейи з Den of Geek продовжує думку попереднього рецензора, стверджуючи, що фільм 2017 року настільки наближене до істинногокіно, наскільки це можливо для картин цього жанру.

Article in other languages:

Alin Trodden - автор статті, редактор
"Привіт, Я Алін Тродден. Я пишу тексти, читаю книги і шукаю враження. І я непогано вмію розповідати вам про це. Я завжди радий брати участь у цікавих проектах."