Перегляди:

271

Рейтинг:

1Дизлайк 0Любити

Поділитися:

Table of contents:

Без знання минулого у людства немає майбутнього. Якщо ми не знаємо своїх великих предків, ніж тоді можемо пишатися? Чудово, коли з'являються твори, присвячені історії країни. Зовсім недавно на екрани вийшов фільм «Піддубний» з Пореченковим в головній ролі. У центрі картини – історія одного з найвідоміших російських професійних борців, людини з дуже цікавою долею.

піддубний відгуки

Російський богатир з роду козаків

Народився Іван Піддубний у Полтавському повіті, на Україні. Значну статуру і богатирську силу отримав у спадок від своїх предків, запорізьких козаків.За сьогоднішніми мірками зростання Піддубного феноменальним не є – він становив 184 сантиметри, але ось його сила і витривалість вражали. За свою кар'єру борця він не програв жодного турніру і змагання. В окремих сутичках програші були, але їх можна перерахувати по пальцях.

фільм піддубний з поречнковым

До виходу фільму «Піддубний» (2014), відгуки про який дуже неоднозначні, ім'я знаменитого російського богатиря було відомо хіба що у колі любителів боротьби. А адже на початку століття воно гриміло по Росії і далеко за її межами. Так хто він, Іван Піддубний? 2014 рік дав можливість знову згадати ім'я видатного російського борця.

Як стають чемпіонами

З ім'ям російського атлета пов'язано багато легенд. Говорили, що в цирку він виступав з дивним номером. Клав на плечі телеграфний стовп і на ньому з двох сторін повисали по 10 чоловік. Номер закінчувався, коли стовп під вагою ламався. Правда це чи красивий вигадка, зараз сказати складно, про борця збереглося мало документальних свідчень. За іншою легендою, виступати в цирку він вирішив виключно з бажання сподобатися придивилася Піддубному гімнастці Емілії. Як же починалася слава великого борця?

Більше:

Що таке романтизм

Що таке романтизм

Що таке романтизм? Ніщо не виникає, як мовиться, з нічого. Усяке явище має передісторію. Ось і романтизм виник на якійсь основі, а саме – на фоні Великої французької революції. Якщо зіставити період класицизму і час романтизму, то може виникнут...

Девід Духовни: фільмографія. Кращі серіали і фільми з Девідом Духовни

Девіда Духовни без сумніву можна назвати одним з найбільш відомих і популярних акторів Голлівуду. Величезну популярність йому принесла роль спеціального агента в «Секретних матеріалах». Але цей серіал — далеко не єдина вдала робота....

"Зникла": рецензія на фільм відгуки критиків

Кіноіндустрія не часто радує не просто гарними стрічками, а фільмами, які змушують глядача задуматися. Такі картини – велика рідкість. До них відноситься і трилер «Зникла», відгуки про який були одностайно позитивними.Екранізація кн...

З дитинства привчена до важкої фізичної праці, майбутній знаменитий атлет працював з малих років. Він був вантажником у порту Феодосії, коли вперше побував у цирку і побачив відомих борців. Володіє величезною силою молодий чоловік вирішив викликати на поєдинок. Він зміг перемогти тільки в боротьбі на кушаках, поступившись в кінці справжньому гігантові Петра Янковського. Майбутній атлет завжди важко переносив поразки. Він зрозумів, що однією силою професіоналів не перемогти, потрібна тактика і самодисципліна. З цього моменту Піддубний вирішив пов'язати свою подальшу життя зі спортом і стати борцем.

іван піддубний

Він став виступати в цирку Труцці і швидко здобув популярність. Після втечі з коханцем Емілії борець їде в Київ. А потім у його житті відбувається важлива подія – він отримує запрошення стати представником Росії в міжнародному змаганні на звання чемпіона світу. Виявилося, за його успіхами давно стежили і обрали як найкращого кандидата. Так почалося сходження до світової слави російського атлета Івана Піддубного.

Трагедія російського богатиря

Володіючи неймовірною фізичною силою, великий російський атлет виступав до 70-річного віку. Останній його вихід на килим відбувся в 1941 році. Після війни він жив у страхітливої убогості і голодував. Могутньому організму Піддубного потрібно було набагато більше їжі, ніж звичайній людині. Карткова система не могла прогодувати борця. Помер він в 1949 році від інфаркту. Якби не тяжкі умови останніх років життя, прожив би знаменитий борець набагато більше. Його сім'я славилася богатирським здоров'ям і витривалістю, і він, як і його дід, міг прожити до 120 років.

фільм піддубний

Сюжет картини

Фільм «Піддубний», відгуки про який різноманітні – від захоплених до вкрай негативних - розповідає історію знаменитого російського атлета. Застосовується для цього досить поширений прийом – йде розповідь про поїздку вже всесвітньо відомого атлета в Америку, і паралельно йому глядачеві показують, як починався шлях у професійні борці молодого Піддубного.

Не обійшлося і без деякого спотворення фактів. У першу чергу це торкнулося любовної лінії. Насправді закохувався Піддубний набагато частіше, ніж це показано в картині, і гімнастка Маша зовсім не була його першим коханням. Але те, що вона багато для нього важила, і її загибель сильно вплинула на атлета – це правда.

піддубний 2014

Михайло Пореченков: на що акторові довелося піти заради ролі

Зовнішню схожість актора з персонажем дуже важливо для глядача. Так йому легше поринути в атмосферу картини, повірити, що відбувається на екрані. Якщо головний герой – особа історична, вибір актора стає ще більш важливим. Не завжди можна домогтися стовідсоткової подібності, але трапляється так, що актор і герой, якого він грає, разюче схожі. Так сталося і з Михайлом Пореченковим. Якщо порівняти параметри актора і знаменитого борця, то вони виявляться практично ідентичними. Зростання Піддубного – 184 сантиметри, у Михайла – 182.

По вазі борець обійшов актора – 118 проти 93 кілограм. Так і вийшло, що Пореченков в ролі Піддубного виявився більш ніж переконливим. А проблему з вагою вирішили за допомогою спеціальної дієти. Так-так, набрати масу так само складно, як і скинути зайві кілограми, для цього теж підбирається спеціальний раціон.

Жонглюваннякілограмами

Для участі у фільмі актор набрав 25 кілограм. Тренер Микола Данилов-Нитусов строго стежив за раціоном Пореченкова і допомагав йому під час набору і згону ваги. Справа в тому, що Михайло грав Піддубного в молодості і в зрілому віці. Тому доводилося кілька разів за зйомки змінювати масу тіла – від 108 до 118 кілограм.

Але просто набрати вагу, це мало. Актор посилено тренувався 4 рази в тиждень, виконуючи силові вправи для набору м'язової маси.

Треба віддати належне акторові – на такі експерименти з вагою зважиться далеко не кожен актор. Подібне довелося випробувати свого часу Рене Зеллвегер, яка для участі у фільмі «Щоденник Бріджет Джонс» двічі набирала велику вагу. Том Хенкс заради картини «Ізгой» спочатку набрав 20 кілограм, а потім скинув 25. Джаред Лето погладшав на 30 кілограм, щоб зіграти у фільмі «Глава 27».

Фільм «Піддубний» став ще однією вдалою роботою Михайла Пореченкова. Хоча, як зауважив актор, ця роль стала найважчою для нього з-за виснажливих тренувань, дієти і важких навантажень на зйомках. Пореченкову доводилося носити копію тростини атлета, вагою 16 кілограм, і протистояти на рингу професійним борцям. Після однієї з знятих сцен у нього знайшли тріщини в двох ребрах. Він вдячний режисерові, що йому довірили таку знакову для актора роль, але більше експериментувати зі своїм тілом не буде. 45-річний Пореченков розуміє, що піти ще раз на такий подвиг вже не зможе.

Вдалося вжитися Пореченкову в роль: думка глядачів

Навіть ті, хто негативно оцінив картину, відзначили відмінну роботу актора. Особливо всіх вразила зовнішню схожість Михайла і Піддубного. Глядачам сподобалося і те, як майстерно був розкритий характер великого атлета. Треба сказати, що до зйомок у фільмі «Піддубний», відгуки на який суперечливі, Пореченков практично нічого не знав про знаменитого борця. Після вивчення його біографії актор почав щиро захоплюватися Піддубним. Він вважає, що той був борцем не тільки на рингу, але і в житті.

пореченков в ролі піддубного

Роль Піддубного немов чекала актора. Сценарій фільму, написаний ще в 2000 році, Пореченков читав за кілька років до початку зйомок картини, і він йому сподобався. Але робота над фільмом тоді так і не почалася. Гліб Орлов, взявся за роботу над картиною, бачив у ролі Піддубного тільки Михайла, але продюсери вмовили його подивитися й інших акторів. Але ніхто не зміг затьмарити Пореченкова, який у результаті був затверджений у головній ролі. Як каже режисер, актор ідеально підходив з кількох причин: фактурі, величезного таланту і вміння тримати глядача.

фільм піддубний 2014 відгуки

Цікаві факти про фільм

Є картини з непростою долею. До них відноситься і стрічка «Піддубний». Відгуки про неї багато в чому суперечливі, але навіть затяті критики знаходять слова схвалення на адресу Пореченкова і оператора фільму, який зміг зробити з актора цього велетня і показав дивовижні за красою пейзажі.

Сценарій до фільму був написаний в 2000 році, але тільки через 12 років режисер Гліб Орлов зміг приступити до роботи над ним.

Зйомки проходили не тільки в Росії і на Україні, а також у Франції, США та Болгарії. Творці історії про великого російською борця відвідали всі знакові в його долі місця. Національний музей народної архітектури «Пирогово» перетворили для зйомок в рідне село атлета.

Фільм «Піддубний» 2014: відгуки глядачів і думку критиків

Картина не залишила байдужим, мабуть, жодного глядача. Вона була сильно розрекламована, і тому кількість бажаючих подивитися історію знаменитого російського атлета і борця було чимало. Її багато хвалили, писали позитивні рецензії. Хтось захоплювався роботою Пореченкова, комусь до душі припала патріотична спрямованість кінострічки. Були і незадоволені фільмом «Піддубний». Відгуки критиків розділилися. Одні вважають, що режисерові вдалося створити ґрунтовну, глибоку картину з внутрішнім нервом, яка варта уваги і любові глядачів. В інших зовсім інша думка. Кинообозреватель Антон Долін назвав фільм яскравим прикладом «лубочного» кіно, розрахованого на малообразованную публіку.

Варто дивитися нову роботу Михайла Пореченкова?

Відповідь на це питання може бути тільки позитивним. Рідко на вітчизняному екрані з'являються такі фільми, як «Піддубний». Відгуки на нього, від захоплених до скептичних, говорять про те, що він зміг знайти відгук серед глядачів. Картина увійшла в десятку кращих фільмів українського прокату 2014 року і зібрала близько 184 мільйонів рублів. А глядач, як відомо, голосує грошима.

піддубний відгуки

Що стосується Михайла Пореченкова, то він пішов, як і його герой, ва-банк, зважившись на складну і важку роль, і виграв. Як Василь Ліванов назавжди пов'язаний для глядача з Шерлоком Холмсом, так і великий російський богатир Іван Піддубний і російський актор Михайло Пореченков стануть тепер синонімами. У всякому разі картині треба віддати належне хоча б за те, що глядачі згадали (а деякі вперше дізналися) про великого російською атлета, 40 років переможно виступали на змаганнях в 14 країнах світу.

Article in other languages:

Alin Trodden - автор статті, редактор
"Привіт, Я Алін Тродден. Я пишу тексти, читаю книги і шукаю враження. І я непогано вмію розповідати вам про це. Я завжди радий брати участь у цікавих проектах."