Віды соў: фота і апісанне. Палярная і белая совы: падрабязнае апісанне

Дата:

2018-08-25 13:00:20

Прагляды:

438

Рэйтынг:

1Любіць 0Непрыязнасць

Доля:

Table of contents:

Совы – гэта птушкі, якія адрозніваюцца ад астатніх сваёй фізіялогіяй і ладам жыцця. Яны вядуць пераважна начны лад жыцця, так як добра бачаць у цемры. Вострыя кіпцюры дазваляюць ім высочваць і імгненна забіваць сваю ахвяру. Якія ж існуюць віды соў, і якія іх адметныя асаблівасці? Менавіта пра гэта мы зараз і пагаворым. Адразу варта адзначыць, што налічваецца каля 220 відаў, але мы разгледзім самыя цікавыя з іх.віды соў

Трохі аб асаблівасцях сов

Адразу неабходна сказаць некалькі слоў аб памерах гэтых птушак. Самы маленькі прадстаўнік, за што ен, уласна, і атрымаў сваю назву, – вераб'іны сыч. Вага птушкі усяго 50-80 грамаў, а даўжыня не больш за 20 сантыметраў. Самая ж вялікая сава – пугач. Часта сустракаюцца асобіны, якія дасягаюць вялікіх памераў. Даўжыня 60-75 сантыметраў, а вага да 4 кілаграмаў. Аднак, незалежна ад памераў, усе віды соў маюць вялікую галаву з пышным апярэннем, з-за чаго многія могуць падумаць, што яна круглая. Дзякуючы спецыфічнаму оперению фармуецца плоскі асабовым дыск. Буйныя і прыгожыя вочы – вось чым многіх прыцягваюць гэтыя драпежнікі. Іх вочны яблык здольна ўлоўліваць вялікія патокі святла з невялікай інтэнсіўнасцю, што дазваляе ім выдатна бачыць і адсочваць сваю ахвяру ў начны час сутак.

Вушы ў сов звычайныя, якія не маюць вонкавай ракавіны. Да прыкладу, «вушастая сава» мае пучкі дадатковых адчувальных пёраў, якія паляпшаюць правядзенне гукаў непасрэдна да вуха. Дзякуючы асіметрычнага размяшчэння, драпежнік з высокай дакладнасцю знаходзіць крыніца гуку, што дазваляе хутка зарыентавацца. Варта звярнуць увагу на тое, што слых для совы больш важны, чым зрок, і з'яўляецца асноўным органам пачуццяў, так як без яго птушка проста не зможа паляваць. Лапы ў усіх відаў соў вельмі моцныя, з вострымі кіпцюрамі, што дазваляе маментальна забіваць сваю ахвяру.

Больш:

Канкурэнцыя - гэта суперніцтва паміж удзельнікамі рынкавай эканомікі. Віды і функцыі канкурэнцыі

Канкурэнцыя - гэта суперніцтва паміж удзельнікамі рынкавай эканомікі. Віды і функцыі канкурэнцыі

Канкурэнцыя – гэта паняцце, уласцівае рынкавай эканоміцы. Кожны ўдзельнік фінансавых, гандлёвых адносін імкнецца заняць лепшае месца ў той асяроддзі, дзе яму даводзіцца функцыянаваць. Менавіта па гэтай прычыне ўзнікае канкурэнцыя. Барацьба памі...

Палітыка і мараль: суадносіны паняццяў у сучасным грамадстве

Палітыка і мараль: суадносіны паняццяў у сучасным грамадстве

 Палітыка і мараль – гэта найбольш складаныя адносіны палітыкі да маральным нормам, прынятым у грамадстве. Абодва гэтыя паняцці ўяўляюць сабой арганізацыйныя і кантрольныя сферы соцыума, аднак, яны функцыянуюць у ім па-рознаму. Мараль закл...

Самая старая котка ў свеце

Самая старая котка ў свеце

Самая старая котка на сённяшні дзень – Люсі. Гэта самае звычайнае жывёла нарадзілася ў далёкім 1972 годзе. Калі яе гаспадары даведаліся пра гэта, яны звярнуліся да ветэрынараў. Спецыялісты былі ўражаны станам гэтага жывёльнага. Котка выдатна ел...

Віды соў: кароткая характарыстыка

сава фотаДавайце разгледзім некалькі груп драпежнікаў, якія з'яўляюцца самымі выразнымі і цікавымі. Пачнем мы з шэрай неясыти. Гэта сапраўды сава-гурман, якая аддае перавагу бачыць у сваім меню толькі мышэй. Але калі зусім туга з здабычай, можа перабіцца маладымі галубамі, якія яшчэ не пакінулі свайго гнязда, або наземнымі птушкамі. Сустракаецца дадзены выгляд па ўсёй Еўропе, але часцей за ўсе ў Іспаніі, Грэцыі і г. п. Раней меркавалася, што яны таксама жывуць і ў Сібіры, аднак даследаванні вынікаў не далі. Даўжыня буйной асобіны можа дасягаць паўметра, размах крылаў да аднаго метра.

Даўгахвостая кугакаўка – сава, якая лічыцца самай буйной з усіх вядомых на сённяшні дзень неясытей. Даўжыня дарослага самца амаль 70 сантыметраў, а размах крылаў можа быць 120 см. У адрозненне ад усіх астатніх савіных прадстаўнікоў, тут няма зусім ніякага адрозненні паміж асобінамі рознага полу. Канкрэтна гэты від часта не абмяжоўваецца паляваннем на мышэй. Яны таксама могуць паляваць на зайцоў, рабчыкаў або трусоў. Былі нават выпадкі сутыкнення чаплі і длиннохвостой неясыти, на шчасце, абодва прадстаўніка выжылі.

Пячорная сава распаўсюджаная ў Амерыцы. Гнязда яна вырывае ў зямлі, часта на раўнінах, пагорках. Вельмі часта гняздуецца ў чужых норах, напрыклад, муравьедов або браняносцаў. Самае цікавае ў тым, што такая сава з іншымі сысунамі можа жыць зусім мірна ў адной і той жа нары. Пацверджанне таму неаднаразова было запячатана відавочцамі.

Пугач і вушастая сава

«Кароль ночы» - менавіта так называюць аднаго з самых буйных прадстаўнікоў сямейства савіных. Даўжыня тулава гэтага гіганта часам дасягае 78 сантыметраў, а размах крылаў паўтара метра. Сустракаецца практычна ва ўсіх краінах Старога Святла. Нягледзячы на шырокі арэал пражывання, «караля ночы» нельга назваць звычайным, бо ён сустракаецца не так часта. У лясах Расіі пугач сустракаецца вельмі рэдка, яго нават занеслі ў Чырвоную кнігу. Адметна тое, што гэты драпежнік практычна не вандруе, ён застаецца ў месцы гнязда з года ў год. Што тычыцца палявання, то шукаць сабе ежу пугач выходзіць толькі ноччу. Як дробныя, так і буйныя пазваночныя могуць стаць яго здабычай. Вядома, мышэй любяць усе віды соў, роўна як і прадстаўнікі каціных, таму ім пугач надае больш за ўсе ўвагі.

сава драпежная птушкаВушастая сава – гэта міні-версія пугача. Гэты драпежнік адрозніваецца ад апісанага вышэй тым, што мае тонкае тулава і неверагодна развітыя вушныя ракавіны. Дадатковыя пучкі пёраў робяць слых гэтай савы некалькі лепш. Варта адзначыць, што канкрэтна гэты від птушкі ўспрымаецца іншымі відамі некалькі лепш. Калі пугача і на дух не пераносяць іншыя крылатыя насельнікі, то вушастая сава такога абурэння не выклікае. Яна не такая агрэсіўная, так і больш таварыская. Часам можна ўбачыць, як вушастыя совы збіраюцца па 20 і больш асобін на адным дрэве. Так яны сядзяць да глыбокай ночы, а потым усёй зграяй выходзяць на паляванне.

Белая сава: птушка рэдкая і надзвычай прыгожая

Дарослыя асобіны дасягаюць 71 сантыметры ў даўжыню, а размах крылаў пры гэтым складае больш за паўтары метраў. Колер залежыць ад ўзросту. Чым маладзей асобіна, тым больш бурых плям па ўсім целе. Бліжэй да старасці птушка можа стаць зусім белай. На жаль, такія асобіны сустракаюцца вельмі рэдка і многіянатуралісты гадамі высочваюць палярных сов-доўгажыхароў. Белая сава аддае перавагу адзінота, так і чалавека не лічыць сваім сябрам па цалкам абгрунтаваным прычынах. З-за гэтага драпежнік любіць аддаленую мясцовасць, дзе і праводзіць большую частку свайго жыцця. Часцей за ўсё сустракаецца ў Тундры і ўяўляе сабой пышнае відовішча, асабліва калі гаворка ідзе пра буйным «мудрым» прадстаўніку, на якім практычна няма бурых плям. Засведчаны выпадкі нападу на дзічыну, якую падстрэліў паляўнічы. Але ў большасці выпадкаў дадзены прадстаўнік савіных паводзіць сябе вельмі асцярожна і імкнецца не трапляцца на вочы чалавеку. Давайце падрабязна пагаворым пра гэта хищнике.

Арэал пражывання

белая сава птушка

Па сутнасці, белая сава, фота якой мараць зрабіць самыя выдасканаленыя даследчыкі, жыве ў многіх краінах і мясцовасцях. У першую чаргу, гэта, вядома ж, тундра, але на практыцы птушка можа пералятаць і некалькі паўночней. Вандроўцы на сваім шляху да полюса пастаянна сустракалі гэтага драпежніка, таму складана сказаць, дзе менавіта заканчваецца арэал пражывання белай совы. Берагі Шпицбергера, у прыватнасці паўночна-заходнія і паўднёвыя, таксама населеныя гэтымі насельнікамі, але ў невялікай колькасці. Зрэдку ўдавалася назіраць гэтых соў і паблізу новасібірскіх берагоў. Што ж тычыцца тундры, то па ўсёй яе тэрыторыі яна сустракаецца больш ці менш раўнамерна. Але можна знайсці пэўную заканамернасць: чым больш пеструшек, якія з'яўляюцца асноўным кормам на гэтай тэрыторыі, тым больш палярных сов, і наадварот. У прынцыпе, палярная сава, фота якой абавязкова трэба паглядзець, не такая і рэдкая, але з прычыны таго, што распаўсюджаная яна ў халодных месцах планеты, людзі сутыкаюцца з ёй не так часта.

Размнажэнне палярных сов

Можна з упэўненасцю сказаць аб тым, што асноўная прычына высокай смяротнасці сов заключаецца ў голадзе. Совы вельмі залежныя ад папуляцыі грызуноў. У дрэнны год гіне да 30-60% маладых асобін. Калі ж дробных грызуноў даволі шмат, то і папуляцыя сов значна павялічваецца. На шчасце, дадзены выгляд не так моцна залежым ад гэтага, тут, хутчэй, вялікую ролю гуляе чалавек, які палюе на гэтую птушку. Размножваюцца совы адзін раз у год прыкладна ў сярэдзіне траўня. Мур высиживается самкай на працягу 30-34 дзён. Часам колькасць яек дасягае 11 штук, але ў сярэднім птушка адкладае 4-6 яек. Ролю самца заключаецца ў здабычы ежы для самкі, а далей для вывадка. Зрэдку здараецца так, што самка гіне, і мур працягвае выседжваць самец. Дарэчы, нягледзячы на тое, што сава - драпежная птушка і буйныя асобіны даволі часта гінуць, напрыклад, ад стрэлаў паляўнічых або голаду, пару сабе яны выбіраюць адзін раз на ўсё жыццё. Гэта ставіцца не толькі да палярным совам, але і шматлікім іншым відах птушак гэтай групы.

Асаблівасці апярэння і паводзін

сава апісанне птушкіЯк ужо было адзначана вышэй, афарбоўка ў гэтых соў змяняецца ў залежнасці ад узросту. Маладыя асобіны цалкам стракатыя, маюць бурыя плямы па ўсім целе, у той час як птушка сярэдняга ўзросту размаляваная падоўжнымі плямамі на галаве і папярочнымі на целе. Але самы вялікі цікавасць для даследчыкаў прадстаўляюць асобіны сталага ўзросту. Калі атрымоўваецца сустрэць вельмі старою саву, то цалкам магчыма, што яна апынецца цалкам белай, без якіх-небудзь плям. Але так як сава - драпежная птушка, то далёка не заўсёды дажывае да сталага ўзросту, таму і выклікае нездаровая цікавасць у браканьераў, якія гатовыя застрэліць птушак дзеля ўласнай выгады. Не дарма гэтыя драпежнікі на працягу ўсяго свайго жыцця спрабуюць пазбягаць людзей. Але бывае так, што чалавек падышоў занадта блізка, у гэтым выпадку палярная сава прыкідваецца параненай або нават мёртвай. Але калі пагроза не абміне, хутка падымаецца і ляціць. Можна з упэўненасцю сказаць, што белая сава – птушка, якая, перш за ўсё, любой цаной спрабуе захаваць сваё нашчадства, таму заўсёды будзе яго абараняць. Для гэтага самец ахоўвае самку, назіраючы з гары, і пры найменшай пагрозе падае ёй сігнал крыкам.

Цікавыя звесткі аб палярных совах

Дадзеная група драпежнікаў адрозніваецца тым, што яны выходзяць на паляванне не толькі ноччу і ўвечары, але і сонечным днём. Часцяком гэта здараецца ў пасляабедзенныя гадзіны, калі сава асабліва галодная. Перад тым як пачаць паляванне, птушка залятае на высокі пагорак або гару, адкуль і вядзе назіранне на працягу некаторага часу. Так як палярная сава – птушка, охотящаяся адносна на невялікіх участках зямлі, то на працягу цэлага дня яе можна не выпускаць з-пад увагі. Безумоўна, часцяком нават самыя дасведчаныя знаўцы сов не могуць падабрацца на адлегласць стрэлу да гэтай птушцы. Большасць асобін вельмі палахлівыя, нават нягледзячы на тое, што на прамую пагрозу яны натыкаюцца вельмі рэдка, што абумоўлена дрэннай заселеннасцю іх месцаў пражывання. Магчыма, такая рэакцыя кажа пра добра развітым інстынкце самазахавання. Нельга не адзначыць, што палярная сава – птушка, якая здольная даць адпор такім дзённым драпежнікам, як ястраб або беркут. На буйных асобін яны нападаюць рэдка, а вось на гняздо з маленькімі совятами вельмі часта зазіраюцца.

сава птушка

Характэрныя асаблівасці

Большасць даследчыкаў з усяго свету паступова прыходзяць да высновы, што сямейства савіныя – гэта самастойны атрад. Пра гэта кажуць анатамічныя асаблівасці, многія зякіх не маюць нічога агульнага з дзённымі драпежнікамі. Аднак трэба разумець, што розныя групы сов часам не маюць нічога агульнага адзін з адным, акрамя анатоміі. Адны палююць ноччу, а іншыя ж пераважна днём. Да прыкладу, няясыць мае вялікія памеры, а вераб'іны сыч з'яўляецца поўнай супрацьлегласцю ёй. Калі ястрабіныя совы маюць падабенства з ястрабы, а вушастыя совы - з совамі, то тых жа палярных сов можна лічыць у нейкім родзе унікальнымі птушкамі, хоць бы таму, што каля гнёздаў гэтых драпежнікаў часта селяцца качкі і іншыя вадаплаўныя. Прычым яны мірна жывуць побач адзін з адным. Гэта абумоўлена тым, што сава ніколі не палюе ў непасрэднай блізкасці ад свайго гнязда, у адрозненне ад некаторых іншых драпежнікаў. Хоць у перыяд галадоўкі і такое магчыма. У любым выпадку трэба хоць раз паглядзець, як здабывае ежу сава. Фота, птушка на якіх палюе, маецца велізарнае мноства, але ўсе яны здабытыя цяжкай працай.

Заключэнне

сава начная птушкаУ працягу доўгіх гадоў навукоўцы праводзяць розныя даследаванні, таму сёння мы маем шматлікімі звесткамі аб гэтых драпежнікаў. Да прыкладу, нягледзячы на тое, што сава - начная птушка, яна не бачыць у поўнай цемры, як і чалавек. Таму калі змясціць драпежніка ў цёмны пакой, куды не трапляюць прамяні святла, і запусціць туды грызуна, то ён будзе з'едзены толькі тады, калі выдасць якой-небудзь шоргат або гук. Але ўсё ж ненатуральныя ўмовы для пошуку ежы таксама ўплываюць, бо гэта птушкі лесу. Сава шмат у чым з'яўляецца ідэальным драпежнікам.

Часам нават паміж суродзічамі здараюцца канфлікты. У гэтым выпадку начная сава выбірае самыя розныя метады абароны, сипуху імкнецца напалохаць, а вось ад пугача ці іншых буйных асобін хаваецца, часта маскіруючыся ў галінках дрэў. Характэрна і тое, што сава выдатна чуе нават калі лётае. Што самае галоўнае – ахвяра будзе забітая з верагоднасцю 99%, таму можна сказаць, што памыляецца сава вельмі рэдка.

Ну вось, бадай, і ўсё, што можна сказаць аб тым, хто такая сава. Апісанне птушкі можа адрознівацца ў залежнасці ад яе выгляду. Але абсалютна ўсе з'яўляюцца смяротнымі драпежнікамі-забойцамі. Бясшумны палёт, цудоўны слых і зрок, а таксама вострыя кіпцюры даюць аб сабе ведаць. Складана сказаць, карысныя або шкодныя совы. Дробныя асобіны палююць на грызуноў, якія шкодзяць фермерскім угоддзяў, больш буйныя ж могуць забіваць качак і зайцоў, а таксама трусоў, што наносіць шкоду сельскай гаспадарцы.


Article in other languages:

DE: https://tostpost.com/de/news-und-gesellschaft/8213-arten-von-eulen-foto-und-beschreibung-polar-und-wei-e-eule-detailliert.html

En: https://tostpost.com/news-and-society/12038-kinds-of-owls-photo-and-description-polar-and-white-owls-detailed-desc.html

ES: https://tostpost.com/es/noticias-y-sociedad/8218-tipos-de-recursos-la-foto-y-la-descripci-n-polar-y-la-blanca-lechuza-l.html

KK: https://tostpost.com/kk/zha-aly-tar-o-am/8216-t-rler-foto-zh-ne-sipattamasy-polyarly-zh-ne-a-k-egzhey-tegzheyl-sipat.html

PL: https://tostpost.com/pl/aktualno-ci-i-spo-ecze-stwo/8215-gatunki-s-w-zdj-cia-i-opis-polar-i-bia-a-sowa-szczeg-owy-opis.html

PT: https://tostpost.com/pt/not-cias-e-sociedade/8211-esp-cies-de-corujas-fotos-e-descri-o-polar-e-branco-coruja-descri-o.html

TR: https://tostpost.com/tr/haber-ve-toplum/8220-bir-t-r-bayku-foto-raf-ve-a-klama-polar-ve-beyaz-bayku-detayl-a-klama.html

UK: https://tostpost.com/uk/novini-ta-susp-l-stvo/8217-vidi-sov-foto-opis-polyarna-ta-b-la-sovi-detal-niy-opis.html






Alin Trodden - аўтар артыкула, рэдактар
"Прывітанне, Я Алін Тродден. Я пішу тэксты, чытаю кнігі і шукаю ўражанні. І я нядрэнна ўмею распавядаць вам пра гэта. Я заўсёды рады ўдзельнічаць у цікавых праектах."

Заўвага (0)

Гэтая артыкул не мае каментароў, будзьце першым!

Дадаць каментар

Навіны

Характарыстыка Аб'екта 195. Перспектыўны расійскі танк чацвёртага пакалення

Характарыстыка Аб'екта 195. Перспектыўны расійскі танк чацвёртага пакалення

Пачынаючы з 2006 года ў сродках масавай інфармацыі перыядычна з'яўляюцца звесткі аб стварэнні і як мага больш хуткім паступленні на ўзбраенне расійскай арміі танка чацвёртага пакалення. Прайшло амаль дзесяцігоддзе, а нават выявы д...

Насельніцтва Паўднёвай Карэі: багатая краіна на мяжы вымірання

Насельніцтва Паўднёвай Карэі: багатая краіна на мяжы вымірання

Колькасць насельніцтва Паўднёвай Карэі (афіцыйная назва Рэспубліка Карэя) складае прыкладна 50 млн чалавек. Плошча тэрыторыі - крыху больш за 100 квадратных кіламетраў. Такім чынам, насельніцтва Паўднёвай Карэі мае шчыльнасць боль...

Салжаніцына Наталля Дзмітрыеўна: біяграфія, асабістае жыццё

Салжаніцына Наталля Дзмітрыеўна: біяграфія, асабістае жыццё

Салжаніцына Наталля Дзмітрыеўна з'яўляецца рэдактарам і складальнікам поўнага збору твораў (30 тамоў), напісаных яе вядомым мужам, якія выходзяць з 2007 года. Яна - расейскі грамадскі дзеяч, член Апякунскага савета фонду «Во...

Хто такія піянеры: успаміны аб мінулым

Хто такія піянеры: успаміны аб мінулым

Пытанне аб тым, хто такія піянеры, верагодна, паставіць у тупік прадстаўнікоў цяперашняга маладога пакалення, альбо іх адказы будуць даволі далёкія ад рэчаіснасці. Калі звярнуцца да гісторыі, то гэта было рух дзіцячых камуністычны...

Намінацыя «Самы пачварны чалавек свету». Хто ў яе трапляе?

Намінацыя «Самы пачварны чалавек свету». Хто ў яе трапляе?

Калі чалавеку хочацца вылучыцца з натоўпу, ён здольны кардынальна мяняць сваю знешнасць: фарбуе валасы ў зялёны колер, пакрывае ўсё цела яркімі татуіроўкамі, робіць пірсінг ў неймаверных месцах, здзіўляе навакольных ненармальнымі ...

Дзе размешчана Вялікабрытанія? Якімі славутасцямі яна славіцца?

Дзе размешчана Вялікабрытанія? Якімі славутасцямі яна славіцца?

ці Ведаеце вы, дзе размешчана Вялікабрытанія, на якой рацэ? Чалавеку, дасведчанымі аб геаграфічных асаблівасцях каралеўства, такое пытанне можа здацца няправільным. А ўсё таму, што на тэрыторыі дзяржавы працякае не адна, а некальк...